» Forside
 
 » Nyheder
 
 » Facebook
 
 » In English
 
 » Om Team Mønster
 
 » Scrapbog
   
 KONTAKT
 Knud Mønster
 Brøndumvej 83, Hem
 7800 Skive
 Tlf. 40 32 20 90
 km@skylinemail.dk
 
 BESØGSSTATISTIK


    
 

Knud Mønster fortæller om halsproblemer

I moderne travsport, når en hest underpræsterer, lyder det straks fra hestens omgivelser, halsproblemer. Det er blevet den moderne travsports mantra og forklaring på dårlige præstationer.

Hvorfor er det lige, at det er blevet sådan?. For 10-15 år siden hørte man sjældent om denne forklaring, da var der andre ting på tapetet som f.eks mus, dårlige led og virus.
Anderledes er det i dag, hvor man kigger hesten i halsen før man tjekker andre ting, og det endda ofte før hesten skal løbe, og som hesteejer står man ofte sagesløs og hører på trænerens forklaring om halsinfektion. Omvendt kan det også være dejligt, at få en forklaring på hestens dårlige præstation.

For at få en status på situationen har jeg konfronteret Knud Mønster med en række spørgsmål om halsproblemer.

Hvad er den største årsag til, at vi hører så meget om halsproblemer på travheste, når en dårlig præstation skal forklares?

"Da jeg i sin tid var jockey hos bl.a Seppo Kukkonen og Jørn Laursen for cirka 15 år siden, var undersøgelser af halsen en meget sjælden forteelse. Det var faktisk først et par år efter jeg begyndte som selvstændig, at vi fik undersøgt de første heste i halsen, og siden da er den form for undersøgelse accelereret til, at blive den oftest
udførte undersøgelse på vores heste ved siden af blodprøver. Sådan er det hos mig, og sådan er praksis også hos de fleste trænere i Danmark. Det siger sig selv, at hyppigheden af undersøgelserne hænger nøje sammen med frekvensen af de heste vi finder med ondt i halsen. For 15 år siden havde hestene også ondt i halsen, men da undersøgte vi jo ikke hestene på den måde, da havde vi blot en formodning om årsagen til en dårlig præstation, hvis det var halsen vi tænkte på.

Hvad er symptomerne på halsproblemer?

"Der kan være mange symptomer. Oftest forekommende er rødme og slim i halsen, der nedsætter hestens evne til at få luft. I voldsomme tilfælde vil der forekomme blødninger i halsen på grund af hestens forgæves anstrengelser for at få luft. Da er det ikke anderledes end hos mennesker, her gælder det om at få hesten behandlet hurtigt, så det ikke udvikler sig til en bronchitis.Der kan også være tale om defekter i halsen såsom slap ganesejl, og en lidelse der kaldes entrapment, hvor en hudfold falder ned under anstrengelse af halsen, og dermed lukker for luften".

Hvorfor opstår disse halsproblemer så ofte?

"En af mine teorier er, at heste nemt kan få ondt i halsen under transport. Undersøgelser har vist, at det spiller ind, hvordan hesten står i transporten. Det er bedst for hesten at stå placeret modsat kørselsretningen, uden at man kan finde nogen logisk forklaring på dette fænomen. Uanset hvad, må det stresse hesten at blive transporteret over længere strækninger, og det kan give sig udslag i en rød hals.
En anden faktor er den store smitterisiko der uundgåeligt er i en stald, hvor der er stor udskiftning af heste, og hvor der står mange ungheste. Selvfølgelig vaccinerer vi vores heste, men helt undgå infektioner er umuligt, og disse infektioner har det med at sætte sig i halsen. Ofte vil disse infektioner ramme mange heste på én gang, og det kan være meget svært, at slippe af med skidtet igen".

Hvad kan man gøre for at forebygge halsproblemer?

"Helt undgå halsproblemer er utopi, men vi sørger for at vores stalde er rengjorte og jævnligt bliver højtryksrensede og desinficerede. Vores stalde og hestetransporten er udstyret med ventilationsanlæg, der sikrer frisk luft. Vi giver hestene tilskudsfoder, der styrker hestens immunforsvar, og vi sørger for at hestene er vaccinerede efter alle foreskrifter. Ofte kontrollerer vi halsen på en hest inden en tiltænkt start, for på den måde at tage problemerne i opløbet. Vi udtager løbende blodprøver på hestene for på den måde, at tage mulige problemer i opløbet, inden de udvikler sig til noget alvorligt.

Så jeg føler faktisk, at vi gør alt hvad der er muligt, for at undgå halsproblemer på vores heste".


Designed by Amager Elektrikeren A/S and TravService.dk