» Forside
 
 » Nyheder
 
 » Facebook
 
 » In English
 
 » Om Team Mønster
 
 » Scrapbog
   
 KONTAKT
 Knud Mønster
 Brøndumvej 83, Hem
 7800 Skive
 Tlf. 40 32 20 90
 km@skylinemail.dk
 
 BESØGSSTATISTIK


    
 

Knud Mønster anno 1995

I 1995 lavede jeg en artikel om Knud Mønster til et nystartet travmagasin. I det følgende kan du læse om den kommende championtræners synspunkter dengang. Henrik Dyhrberg

KNUD MØNSTER, TRAVTRÆNER I DANMARK

Det handler om at tro på sig selv. At blive travtræner er en totaleksponering af sine kundskaber overfor et kritisk publikum og uden de rette egenskaber "dør" man hurtigt i gamet. Trods mange odds imod sig dukker der hvert år nye navne op på "odds-tavlen" og blandt disse altså Knud Mønster.


Største sejre: Firkløver Odin Linderup
Derbydagssejr
Lillekarl Ø

Første sejr: Hilti Delmonico Århus

Sejre som jockey: 65

Sejre som træner: 30

Tre bedste heste i DK: Tøjeksperten
Rudolf Le Ann
Frisky Frazer

Tre bedste trænere: Steen Juul
Axel Jacobsen
Vagn Lønborg

Tre bedste avlshingste i DK: Speed Merchant
Ride The Wawe
Crowns Best

Derbyfavorit: Sleipner - efter dens sejr i Århus - ellers Sun QuickSTALDENS NUVÆRENDE MATERIALE PÅ BANEN

Sonny Mcqueen - Toyota Moulin
Lækker hest, der desværre flækkede et hovben som treåring. Er klar om 3 mdr.

Trine Østervang - Crowns Best-Pearl Toft
Er nyligt godkendt på 22. Har måske vundet løb, når dette læses. En hest med årgangskapacitet.

Woody Canyon - Meadow Roland-Nadi Canyon
Træner efter 1.30. Fornuftig og stabil hest, der starter som treåring.

Waterblue - Shane T Hanover-Noble Lulu
Træner efter 1.25. Et talent, der er nem og stabil at have med at gøre. Er klar til start om 1 måned.

Unik S - Shane T Hanover-Gamia The Great
Stort talent, der sigter mod årgangsløb. Er godkendt på 1.24 og kan let 1.21 fuld vej.

U Bowl Moulin - Toyota Moulin-Jennifer Louis
Moderen har vundet 15 sejre i USA. Træner langsomt i skoven, er klar til tempo om 1 måned.

Tasja Mcqueen - Toyota Moulin
Træner 1.21 1000 m. Er et talent, der snart er klar til start.

Favorite Blue (SF)
Er godkendt på 1.25. trods to fejl. Har problemer med hovene, men beregnes til start om to mdr.

Tennesee R - Opa-Karina Løgstrup
Ny i stalden, træner efter 1.25

Takiss - Crowns Best-Kiss Holmsgård
Træner let efter 1.25. Et stort talent, der starter om 2-3 mdr.

Start artikel

Knud Mønster er født og opvokset i Brabrand, nærmere bestemt på 6. etage i Gjellerupplanen´s betonbyggeri. En baggrund, man uden fordomme, nok må kalde utraditionel for en travtræner. Sin interesse for travsporten fik KM fra sin far, som igennem mange år har haft heste, deriblandt Joel, en rigtig god hurtigtraver. Det var derfor helt naturligt for KM at beskæftige sig med trav efter skoletid. Valget faldt på Birger Jørgensen, hvor KM hjalp til indtil han fyldte 16 år. Derefter gik turen til Vagn Løn-borg, hvor KM for alvor blev bragt ind i travsportens verden.

Tiden hos "Futter" skulle også vise sig at blive den mest lære-rige for KM. Det var hos ham, at han lærte alle de grundlæg-gende ting, de små vigtige detaljer og fremfor alt at arbejde hårdt. "Futter´s" søn, Henrik Lønborg, var netop startet som træner. Derfor var der nu kun "Futter" og KM til at passe stalden. Det betød en arbejdsdag fra 6 morgen til 7 aften, men det gjorde ingenting for KM, det vigtigste var, at han lærte noget. I den periode rummede stalden iøvrigt Joachim Lønbo, Hej Mads og Hvid Plet.Førstnævnte var da to år og vandt 8 løb i træk.

NYT LAND, NYE UDFORDRINGER

Efter 2½ år hos Vagn Lønborg skulle der prøves noget nyt. KM har den holdning, at man ikke kan lære mere hos en træner inden for en given periode, han søgte derfor nye græsgange. Via en annonce i Væddeløbsbladet fik han kontakt med Stanley Dancer i USA, der havde brug for staldfolk. KM slog til og sammen med Kim A. Kristensen og Henrik Lund gik turen over "dammen" til travsportens moderland. Vi skriver nu oktober 1986 og det første KM bemærkede var den meget store forskel på en dansk plag kontra en amerikansk. Hos Stanley Dancer er hver staldmand udstyret med blot to heste. En arbejdsdag starter kl 5.30, hvor hestene bliver bundet op og gjort istand. Så følger dagens træningsarbejde, der som oftest foregår i flokke på 8-10 heste. Derefter trækkes hesten og benene masseres. KM havde ansvaret for to pacere. Haan var med under tilkøringen og den første træning af plagene, hvoraf den ene, lydende navnet Pide Piber, skulle vise sig at blive den bedste toårige pacer i USA. For de tre danskere blev det 6 mdr. lange ophold i USA meget udbytte-rigt, alt drejede sig om trav og hver dag, undtagen hveranden søndag, var en arbejdsdag.

Tilbage i DK startede KM i april 1987 hos træner Jørn Laursen. Der blev han 1 år, hvorefter turen gik til Århus hos træner Birger Jørgensen. 1988 var det år, hvor Birger Jørgensen vandt alt. Derbyet, sejrsrekord på landsplan osv. Efter 1½ år i Århus vendte KM atter tilbage til Jørn Laursen´s stald som jockey, hvor det blev til 20 sejre. Efter 1 år startede KM som første-mand i stalden hos Seppo Kukkonen og KM fortæller, at det var her, han for alvor fik lært at køre løb samt fik lært hvad det vil sige at have ansvaret for at arbejdsgangen i stalden er iorden.

OM TRÆNING AF HESTE

Efter 9 år som staldmand følte KM, at tiden var moden til at blive selvstændig. Et jockeychampionat var i hus og trangen til frihed og brug af egne ideer var tilstede. KM startede derfor op som træner i Skive d. 1/5 1993 og har siden etableret sig som en dygtig og ihærdig træner, hvilket yderligere bekræftes af sejrsantallet. At KM gør brug af egne ideer ses bl.a. i folden. hvor der ligger et asketræ, som hestene gnaver barken af. Denne bark indeholder nogle vigtige mineraler og spor-stoffer. KM har den filosofi, at jo tættere man bringer hestene frem ad naturens vej, jo bedre.

De gode træningsfaciliteter, såsom en 450 m lang "ligeudbane", skoven og sandbanen på Skive Trav, bliver flittigt brugt. Selve opvisningsbanen bliver kun brugt, i det omfang det er nødven-digt, især til unghestene. KM kan som de fleste trænere bedst lide unghestetræningen. Her er udfordringen simpelthen størst.

Træningen af unghesten foregår således: I de første 3 måneder får hesten 5 gange i ugen en tur på 12-14 km i skoven for at opbygge muskulaturen til det næste skridt, nemlig interval-træning. Her bliver hesten langsomt bragt ned i tider og overgår til 3 gange langsom og 2 gange intervaltræning i ugen kombineret med tempoarbejde på banen hver tredje uge. Hesten bliver ikke på noget tidspunkt presset mere end, at den altid er frisk på biddet. Intervaltræningen foregår typisk, når hesten er klar til det , med 7 intervaller af 450 meter efter ikke hurtigere end 1.40. Her skal man tænke på at banen består af tilpas løst sand, der giver det rette tryk i træningen. Km måler altid en hest´s puls, når han har arbejdet med den. Pul-sen må ikke være hurtigere end 15. Via denne type træning er KM overbevist om, at man kan træne ungheste til en tidlig start uden at knække dem. Skal man skitsere grundelementerne for KM´s træningsmetoder hedder de kort fortalt: Man skal træne efter hestens formåen, farten kommer med styrken, aldrig køre hesten i bund i træning og så arbejde, arbejde og atter arbejde.

Hvad angår løbsheste gennemgår de nogenlunde den samme form for intervaltræning. De, der bliver banesure, kommer på landet, hvor KM har et godt samarbejde med Per Nielsen (Mcqueen heste-ne).

Skulle man ønske at få en hest i træning hos KM koster det 102 kr. plus moms. Dette er incl skoning. Km kan som de fleste seriøse trænere selv sko.

FAMILIEN

I den første periode hos Jørn Laursen mødte KM pigen i sit liv. At det skulle vise sig, at hun, Birgitte Møller, havde travhest, hvilket KM ikke vidste på daværende tidspunkt, gjorde ikke interessen mindre. KM bad mig om at pointere, at Birgitte Møller er en god amatørkusk, hvilket hun har vist med Logan Toft og en vis Monsieur Bangsbo, som hun vandt med i Århus efter både Birger Jørgensen og KM havde kikset med den. Parret er netop blevet gift og sammen nyder de deres datter på to måneder.

Hvor langt Knud Mønster vil nå i sin karriere som travtræner er uvist, men vær sikker på, at han vil gøre sit til at det lykkes.

Rubrik citater

På spørgsmålet om hvilke mål KM har, siger han kort og sikkert: "Jeg vil være den bedste"

"Det er alene op til træneren at vise talentet på hesten, dårlige heste findes næsten ikke"

"Hvis man føler pres, bliver man ingen god træner"

"Med ærlighed når man længst, ud fra det bliver mine hesteejere behandlet"

Om træning af heste siger KM: "De skal vide, at de har været for"

Om opdrættere: "Opdrætterne gør uden tvivl, hvad de kan med de midler de har, men nogle gange er de måske for forsigtige. Heste har godt af at være ude hele tiden efter løsdriftmetoden. Det hærder hesten til opgaverne, samtidig skulle de (opdræt-terne) måske spare lidt på havren og kraftfoderet for istedet at fodre med noget godt hø".

"Jeg kan ikke lide al den hemmelighedskræmmeri, der er i sporten, via bedre information og snak folk imellem kunne vi nå meget videre".

I relation til førnævnte siger KM: "Hvorfor er det sådan, at når "naboens" hest vinder, så kan man kun lige strække sig til at sige tilykke med sejren. Går den istedet dårligt, så er man straks fremme med spørgsmålene. Hvorfor ikke spørge, når den vinder, det kunne jo være, man kunne lære noget".


Designed by Amager Elektrikeren A/S and TravService.dk